(©MN Press)
(©MN Press)

Neka bude treća uzastopna sreća! Odbojkašice Srbije protiv Italije brane evropski tron

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.09.21. | 10:22

Odbojkašice će se za novi evropski trofej boriti od 20 časova u „Štark areni“

Vreme je za još jedan odbojkaški klasik u režiji Srpkinja i Italijanki. Večeras od 20 časova u „Štark areni“ dva velika rivala boriće se za evropsku krunu.

Najviše su prikazale na ovogodišnjem šampionatu Starog kontinenta, pa je preostalo još samo da međusobno odmere snage na glavnoj beogradskoj pozornici i publici podare spektakl za kraj. Naše odbojkašice će tražiti put ka trećoj uzastopnoj evropskoj tituli, ukupno četvrtoj. Prva je osvojena u Beogradu 2011. godine, a sada na desetogodišnjicu od velikog uspeha, imaju priliku da režiraju reprizu. Selekcija Italije će pokušati da dođe do trećeg zlata na EP u istoriji, posle osvajanja 2007. i 2009. godine.

Izabrane vesti

Vodile su bitku Srbija i Italija za polufinale Olimpijskih igara pre tačno mesec dana – naša reprezentacija je pobedila. Odigrale su tri prijateljska meča u julu – Srbija je sva tri dobila. Sastale su se u Ligi nacija – trijumf je pripao našem kombinovanom timu. Pre dve godine Terzićeva četa eliminisala ih je u polufinalu Evropskog prvenstva u Ankari. Pre tri, slavila je Srbija i u trećoj rundi Svetskog prvenstva, a i u fantastičnom finalu. Naš trijumf se pamti i sa Olimpijskih igara u Riju, kao i četvrtfinalu šampionata Starog kontinenta 2013. godine.

Italija bi sa sastavom koji ima na okupu protiv sijaset svetskih selekcija bila favorit, ali tu ulogu protiv Srbije ne može da ima. Sve navedene utakmice odigrane u bliskoj prošlosti, pripale su našoj reprezentaciji. Na svakom od tih mečeva Tijana Bošković je dokazala da nema potrebe da se bilo ko bavi merenjem i upoređivanjem Paole Egonu i nje – jer dilema oko toga ko je bolji zapravo i ne postoji. U svakom smislu. Iako su vodile velike bitke, iako su ti obračuni za publiku bili praznici, iako ih je uživanje gledati sa dve strane mreže u završnicama prvenstava, iako je Italijanka nekad imala i više upisanih poena, uvek sa osmehom teren napušta ista igračica. Neka se ta tradicija nastavi i večeras.

Pred poslednji duel ovog pakleno teškog leta, selektor Zoran Terzić je za svoje izabranice imao pravu poruku:

Iskreno se nadam da devojke mogu da odigraju jednu utakmicu za njihovu dušu. Ništa drugo... Da ne brinu da li će im reći neko nešto loše ako izgube. Jednostavno, samo neka budu vesele i raspoložene, pre, za vreme i posle finalnog meča, kakav god ishod on imao“.

Finalisti su imali sličan put do meča za evropski trofej. Srbija je u grupi nanizala pet pobeda, baš kao i Italija. Naš tim je u osmini finala eliminisao Mađarsku (3:0), u četvrtfinalu izbacio Francusku (3:1), a u polufinalu preskočio Tursku (3:1). Italijanke su u prvom eliminacionom susretu srušile Belgiju (3:1), potom su bile bolje od Rusije (3:0) i na pretposlednjem stepeniku pobedile Holandiju (3:1).

Između Terzićevog i Macantijevog tima nema mnogo nepoznanica. Ili ih nema uopšte. Glavna snaga Srbije je Tijana Bošković, koja je na ovom prvenstvu nezaustavljiva. Na drugoj strani je najvažnija karika igračica na istoj poziciji korektora – Paola Egonu. Primač servisa Pjetrini je odlično pratila prvu violinu. Tu su još dobro poznate Sila, Kirikela, Danezi, De Đenaro... Veoma dobro kompletnu ekipu razigravala je Alesija Oro. Na drugoj strani biće mnogo iskusnija Maja Ognjenović, odlični tandem srednjih blokera Milena RašićMina Popović, stabilni libero Silvija Popović... Do sada su na poziciji primača počinjale utakmice Milenkovićeva i Buša, a Lazovićeva se sjajno pokazala kad god je ušla. Posebno u polufinalnoj drami sa Turskom.

Pred domaćom publikom Srpkinje će staviti tačku na ovu izazovnu 2021. godine. Nastavile su kontinuitet osvajanja medalja koji traje od 2015. godine. Od tada su se ređale u kolekciji evropska bronza, olimpijsko srebro, evropsko zlato, svetsko zlato, evropsko zlato, olimpijska bronza... Večeras kreću u napad na još jedno najsjajnije odličje i 25. pobedu u nizu na EP. Ovog puta na krilima navijača. Možda i poslednji put u ovakvom sastavu.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Za treće mesto:

17.00 (1.40)  Turska – Holandija (2.70)

Za prvo mesto:

20.00 (1.70)  Srbija – Italija (2.03)


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvoZoran Terzić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara